FastScoop tulee vauhdilla!

Vauhdikas FastScoop on suomalainen innovaatio 2000-luvulta. Kukapa muukaan keksisi kehittää yhtä hengästyttävän hauskan lajin kuin suomalainen? FastScoop on joukkueurheilulaji, joka muistuttaa jossain määrin lacrossea. Ulospäin selkeimmin näkyvä ero on mailassa. Siinä missä lacrossessa – suomalaisittain haavipallossa – palloa käsitellään pitkävartisella mailalla, jonka päässä on haavi, FastScoopissa pallo napataan muovista valmistettuun pitkulaiseen kaukaloon, jossa on kädensija. Pitkävartisen mailan puute tuo peliin kivan pössiksen, sillä se vapauttaa juoksemaan kentällä ketterästi ilman pitkän mailan käsittelyä.

Vauhdikkaan joukkueurheilun ystävän on helppoa ihastua tähän lajiin. FastScoopissa ei kaihdeta kontaktia, vaan yhteen otetaan pelin tiimellyksessä paljonkin. Laji perustuu nopeaan syöttelyyn, ja sen strateginen luonne hioo tiimityöskentelyn huippuunsa. Kuntourheilija löytää FastScoopista itselleen tehokkaasti kuntoa ja koordinaatiota kehittävän harrastuksen.

Haluaapa sitten kohottaa kuntoa kavereiden kanssa tai kilpailla tosissaan kentän kuninkuudesta tai kuningattarisuudesta, FastScoop tarjoaa haastetta ja hauskanpitoa kaikille kiinnostuneille. Kentän laidalta katselevakaan tuskin jää kylmäksi pelaajien pistäessä parastaan mailojensa kanssa.

Pelivälineet ja pelaajat

FastScoopia pelataan kourumaisilla, kädensijallisilla muovimailoilla ja pallolla, joka tuo mieleen peruskoulun liikuntatuntien hernepussit. Vaikka pallo on pehmeähkö, sen vauhti voi huipussaan ylittää jopa huikeat 150 km/h. Jotta pahimmilta vaurioilta säästytään mahdollisten päähän kohdistuvien osumien osalta, jokaisella pelaajalla tulisi olla suojalasit. Virallisissa otteluissa suojalasit ovat ymmärrettävästi pakolliset. Peliasuksi käyvät tavalliset liikuntavaatteet ja pelialustalle sopivat kengät. Sarja- ja kilpatasolla käytetään jalkapallopelaajien asuja muistuttavia vaatteita. Myös jalkapallokengät toimivat hyvin ulkokentällä pelatessa.

FastScoopin pelaajamäärän voi suhteuttaa kentän kokoon. Kilpa- ja sarjatasolla pelaajia on 5–6 kerrallaan kummastakin joukkueesta ja harrastepelissä 4–7 pelaajaa per joukkue. FastScoopia pelataan kentällä, jonka molemmissa päissä on maali. Laji mahdollistaa laajan skaalan erilaisia kenttiä, mikä onkin Suomen neljän vuodenajan olosuhteissa aivan ihanteellista. FastScoopia voidaan pelata sisällä esimerkiksi urheiluhallissa tai ulkona monenlaisella eri alustalla: Kentäksi taipuu esimerkiksi nurmi-, tekonurmi-, asfaltti-, hiekka- tai lumikenttä. Sopivan kentän löytymisestä lajin harrastaminen tuskin ainakaan jää kiinni.

Pallo maaliin

Kuinka FastScoopia sitten pelataan? Kilpa- ja sarjatasolla FastScoopissa pelataan kolme erää, joista jokaisessa on 20 minuuttia aktiivista peliaikaa. Eniten maaleja tuossa ajassa saanut joukkue voittaa. Kentän molemmissa päissä olevat maalit seisovat tyhjinä, sillä lajissa ei tunneta maalivahteja. Pallo pyritään tietenkin nappaamaan vastapuolen käsistä – tai pikemminkin mailasta – ennen kuin se päätyy maalin sisälle. Lajin lentävään luonteeseen sopii hyvin se, että käytössä ovat nopeat vaihdot. Tämä tarkoittaa sitä, että joukkue voi tehdä pelaajavaihtoja milloin tahansa pelin kuluessa.

Vaikka FastScoop-mailan kauhamainen muoto mahdollistaisi kätevän kuljettamisen, palloa ei kuitenkaan saa kuljettaa mailassa, vaan liikkuminen on sallittua ainoastaan pallottomille pelaajille. Kun pelaaja nappaa pallon mailaansa, hänellä on viisi sekuntia aikaa pallon syöttämiseen tai heittämiseen. Jos pelaaja pitää palloa hallussaan enemmän kuin viisi sekuntia, saa vastustaja siitä hyvästä vapaaheiton. Pallollisella pelaajalla on lupa liikkua vain tukijalan varassa, mutta koska juoksuvauhti palloa pyydystettäessä voi olla melkoinen, saa pallon kiinniottamistilanteessa ottaa tarvittaessa kaksi pysähtymisaskelta.

Pelin sääntöjä

Toisin kuin monessa muussa kentällä pelattavassa joukkuelajissa, FastScoopissa syötön pituudelle ei ole rajoja. Tämä mahdollistaa sen, että pelaajat voivat syöttää palloa vapaasti aivan koko kentän alueella. Tässä voi olla totuttelemista jonkin toisen lajin harrastajalle, joka on tottunut miettimään pelistrategiansa “pitkäpallosäännön” mukaisesti. Vapaa syöttely on osa lajin hauskuutta. Palloa ei saa syöttää itselleen, eikä sitä saa pelata toisen pelaajan jalkojen välistä. Pelaaja saa koskea palloon enintään kaksi kertaa peräkkäin, minkä jälkeen sen on koskettava toiseen pelaajaan.

Pelaaja voi katkaista syötön mailalla tai kehollaan. Jos hän käyttää syötön katkaisuun kättä tai jalkaa, pallon on pudottava suoraan alaspäin kenttään tai vastapuolen pelaajalle. Kädellä tai jalalla pelaaminen ja syöttäminen on kuitenkin kokonaan kiellettyä. Täysin kiellettyä on myös ketjuttaminen. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaajat muodostavat ketjun siirtämällä palloa mailasta toiseen siten, että vastapuoli ei kykene katkaisemaan pallon kulkua. FastScoopin pelisäännöt ovat selkeät ja yksinkertaiset, ja niiden oppiminen käy hetkessä uudeltakin lajin harrastajalta.

Onko FastScoop sinun lajisi?

FastScoop sopii joukkueurheilun ystävälle, joka ei pelkää kontaktia ja vauhtia. Kyseessä on sekä nuorille että aikuisille sopiva, innostava ja hauska laji, jonka vauhdikkuus pitää huolen mielenkiinnon säilymisestä. Kourumaisen mailan käsittely saattaa vaatia hetken totuttelua, mutta pian voikin jo huomata, että se on luonteva jatke kädelle. Lajin parissa kunto kohenee kohisten ja koordinaatiokyky hioutuu huippuunsa. Ehkä juuri sinäkin voisit kerätä porukan kasaan ja etsiä lähimmän sisä- tai ulkokentän, missä voitte kokeilla kynsiänne FastScoopin parissa?

Harrastajasta lajin huipulle?

Viimeisen kymmenen vuoden sisällä FastScoopiin on tutustuttu niin kouluissa kuin varuskunnissakin. Myös monet urheiluopistot ovat ottaneen lajin valikoimiinsa. FastScoopin leviämistä on edesauttanut se, että silloin kun valmis kenttä on käytössä, ei lajin vaatima alkupanostus ole palveluntarjoajalle suuri. Helposti omaksuttavat säännöt ja edullinen alkuinvestointi madaltavat kiinnostuneiden pelaajien kynnystä lähteä testaamaan, miltä meno FastScoop-kentällä tuntuu. Jos kilpaurheilu kiinnostaa, tarjoaa FastScoopin kaltainen tuore laji hyvät mahdollisuudet nousta hyvinkin nopeasti lajin huipulle kisaamaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *