Lacross-varusteet – mitä lajin harrastamiseen tarvitaan?

Lacrosse on nopea tempoinen, korkean kontaktin urheilulaji, joten sen pelaamiseen tarvitaan tiettyjä varusteita, jotka takaavat pelaajien turvallisuuden aivan kuten muissakin korkean kontaktin urheilulajeissa. Lacrosse on palloilulaji, jonka pelaamiseen käytetään haavipäistä mailaa ja kovaa kumista palloa. Tämä nostaa osaltaan loukkaantumisen riskiä, joka tukee varusteiden käyttöä. Miesten sarjan säännöissä kovat kontaktit sallitaan, kun taas naisten sarjassa kontakteja on hieman vähemmän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei naisten peleissä tarvittaisi suojavarusteita.

Miesten sarjassa varusteisiin kuuluvat lacrosse-maila, pallo, kypärä ristikolla, hammassuojat, hanskat sekä hartiasuojat. Maalivahdin varusteisiin kuuluvat yllämainittujen lisäksi vielä kaulasuojus sekä alasuojus. Naisten pakollisiin varusteisiin kuuluvat ainoastaan suojalasit ja maila sekä pallo. Naiset voivat toki halutessaan käyttää myös muita suojia, mutta naisten pelit eivät ole luonteeltaan yhtä fyysisiä kuin miesten sarja. Naisten lacrosse-säännöt kieltävät fyysiset kontaktit, mutta maila- ja pallopeleissä on aina mahdollista saada osumaa joko mailasta tai pallosta.

Lacrosse-maila ja -pallo

Olennaisin varuste lacrossen pelaamiseen on tietenkin lacrosse-maila. Mailassa on pitkä varsi, jonka päässä on erityisesti muotoiltu haavi, jonka avulla pallo voidaan syöttää muille pelaajille. Mailat ovat yleensä valmistettu puusta, lasikuidusta tai muusta synteettisestä materiaalista. Eri pelipaikkojen pelaajilla on eri mittaiset mailat. Hyökkääjät ja keskikenttäpelaajat pelaavat mailoilla, jotka ovat 101–106cm pitkiä, kun taas puolustajat pelaavat 132–183cm mittaisilla mailoilla. Myös verkon leveydelle on asetettu omat määräyksensä: kenttäpelaajien verkkojen tulee olla 16–25cm ja maalivahdin 25–30cm leveitä.

Lacrosse-mailan lisäksi peliin tarvitaan tietenkin myös pallo, jolle on lacrossessa niin ikään asetettu omat säädöksensä. Lacrosse-pallot ovat kovasta kumista valmistettuja palloja. Pallon ympärysmitan tulee sääntöjen mukaan olla 19,7–20cm väliltä, ja sen tulee painaa 142–149 grammaa. Pallot ovat erittäin kovia ja lentävät pelissä jopa 160 kilometrin tuntinopeudella. Väriltään pallo voi olla joko valkoinen, sininen tai keltainen. Palloja valmistetaan myös muissa väreissä, mutta niitä voidaan käyttää vain harjoituksissa ja harjoituspeleissä.

Pään ja silmien suojaus

Miesten sarjassa kypärä on pakollinen varuste jokaiselle pelaajalle. Kypärän täytyy olla valmistettu kovasta muovista, ja sen täytyy täyttää lajiliiton säädökset. Kypärässä tulee ole metallinen ristikko sekä pehmustettu suojus leualle. Kypärässä täytyy olla myös remmi ja lukko, joka suljetaan leuan alta. Maalivahdin kypärässä on ristikon lisäksi myös kaulasuojus. Kypärää ei kannata hankkia sovittamatta, sillä kypärän tulee olla juuri sopivan kokoinen; se ei saa puristaa tai heilua päässä. Kypärän kuvioinnin voi suunnitella itse.

Naisten lacrosse-sarjassa kypärän käyttö ei ole kaikille pelaajille pakollista, ja pelaajat voivat halutessaan käyttää pehmeää kypärää. Naisten sarjassa ainoastaan maalivahdin täytyy käyttää kovakuorista kypärää ja siihen kuuluvaa kaulasuojaa. Joidenkin maiden sarjoissa myös naispelaajat käyttävät kypäriä. Pakollinen varuste naispelaajille on sen sijaan suojalasit. Suojalaseja voidaan valmistaa sekä metallista että muovista. Muoviset suojalasit takaavat yleensä paremman näkyvyyden sivuille. Suojalaseissa on takana kuminauha, joka takaa lasien sopivuuden ja pysymisen päässä pelin aikana.

Hartia- ja kyynärsuojat

Hartiasuojien käyttö on pakollista vain miesten ja nuorten sarjassa. Kyynärsuojien käyttö ei ole pakollista, mutta se on suotavaa. Naisten sarjassa ei käytetä vartalosuojia. Monet pelaajat miesten sarjassa käyttävät hartiasuojien lisäksi myös rintasuojusta, eli rintapanssaria sekä kyynärsuojia. Rintapanssarin tulee peittää solisluut sekä rintalasta kokonaisuudessaan. Moni pelaaja käyttää rintapanssarin lisäksi kylkisuojia välttääkseen kylkiluiden murtumat. Kylkisuojien käyttö ei ole pakollista, mutta se on suotavaa. Nuorten peleissä hartia- ja kyynärsuojien käyttö on pakollista.

Maalivahdin varusteet poikkeavat hieman muiden kenttäpelaajien varustuksista. Ne ovat suurimmaksi osaksi samat, mutta maalivahtien on lisäksi pakollista pitää rintapanssaria sekä jo aiemmin mainittua kaulasuojusta. Maalivahdit käyttävät useimmiten kyynärsuojien lisäksi myös erillisiä pehmustettuja käsisuojia sekä pehmustettuja lacrosse-shortseja, joita pidetään pelihousujen alla. Kuten jo aiemmin mainittiin, jotkut pelaajat pystyvät heittämään lacrosse-palloa jopa 160 kilometrin tuntinopeudella, joten on erittäin tärkeää, että maalivahdin varusteet ovat ehjät ja oikean kokoiset, jotta vaaratilanteilta ja loukkaantumisilta vältytään.

Hanskat

Lacrossessa miesten sarjassa kaikkien pelaajien tulee käyttää hanskoja. Hanskojen tulee suojata pelaajan sormet, kämmenet sekä ranteet. Hanskoissa on yleensä muoviset suojat peukaloiden kohdalla. Naisten sarjassa pelaajat saattavat käyttää ohuita hanskoja, mutta ne eivät ole pakolliset. Yleensä hanskoja näkee naispelaajilla kylmien ilmojen aikaan. Hanskojen tulisi olla joustavat ja niiden pinnan tulee estää mailan lipsuminen pelaajan käsistä. Hanskoja ei saa muuttaa tai leikata itse. Maalivahti voi käyttää samoja hanskoja kuin kenttäpelaajat, mutta useimmiten he valitsevat pidemmät, pehmustetut hanskat.

Hammassuojat

Hammassuojat ovat pakolliset jokaiselle pelaajalle sarjasta tai kypärästä riippumatta. Hammassuojien käyttö on tärkeää, ja niiden tarkoituksena on suojata pelaajan hampaiden lisäksi huulia, poskia sekä kieltä. Hammassuojat ovat kumiset, ja jokainen pelaaja muotoilee itse omat hammassuojansa, jotta ne varmasti istuvat ja suojaavat pelaajan suuta parhaalla mahdollisella tavalla. Hammassuojien suositellaan olevan väriltään kirkkaat ja mahdollisimman näkyvät. Hammassuojat kannattaa hygienia syistä uusia useammin kuin muut suojavarusteet. Hammassuojia ei myöskään kannata lainata pelikaverille.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *