Lacrosse kasvattaa suosiotaan maailmalla

Lacrosse on vanha amerikkalainen pallolaji, jonka Amerikan alkuperäiskansalaiset kehittivät. Alkuperäiskansat harrastivat lacrossea esimerkiksi nuorten sotureiden valmistautumiseksi taisteluun tai ratkaistakseen heimokiistoja. Myöhemmin lacrossea on harrastettu eniten Pohjois-Amerikassa ja Kanadassa. Pienempiä, mutta erittäin omistautuneita lacrosseyhteisöjä löytyi myös Isosta-Britanniasta ja Australiasta.

Lacrossen suosio on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut, joka on saanut lajin laajenemaan ympäri maailmaa, erityisesti Eurooppaan ja Itä-Aasiaan. Vuonna 2008 miesten lacrossejärjestö yhdistyi naisten vastaavan järjestön kanssa, ja ne muodostivat yhdessä kansainvälisen lacrosseliiton, eli FIL:n. FIL on vastuussa miesten ja naisten lacrossen maailmanmestaruuskilpailuista sekä sisälacrossen maailmanmestaruuskilpailuista. Kansainväliseen lacrosseliittoon kuuluu yhteensä 60 jäsentä, joista täysiä jäseniä on 34 ja loput 26 maata ovat liitännäisjäseniä.

Lacrosse on vuosien mittaan kasvattanut huikeasti maailmanlaajuista suosiotaan. Lacrossen maailmanmestaruuskilpailut ovat myös tänä päivänä lähes yhtä suosittuja kuin jalkapallon. Vuonna 2018 lacrossen miesten maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin ensimmäistä kertaa maassa, jossa englanti ei ole äidinkielenä, nimittäin Israelissa. Vuoden 2018 maailmanmestaruuskilpailuissa kilpaili yhteensä 50 maata, viidestä eri maanosasta.

Lacrossen maailmanlaajuinen suosio karistaa lajin kielteisiä stereotypioita

Lacrosse on viime vuosina pyrkinyt pääsemään eroon kielteisestä maineesta, joka liittyy siihen, että lajia on pidetty vain varakkaiden, valkoihoisten miesten harrastuksena. Jo sukupolvien ajan lacrossea on pelannut lakimiesten tai lääkäreiden lapset siinä missä palomiesten tai poliisienkin lapset. Kielteistä mainetta on kuitenkin vaikea poistaa täysin, ja käsitys siitä, että lacrosse olisi vain valkoihoisten, rikkaiden laji, on edelleen jossain määrin havaittavissa. Maineen karistaminen ei onnistu aina helposti, mutta viime vuosina tehty työ on kuitenkin tuottanut tulosta.

Lacrossen harrastamista on muun muassa pyritty kannustamaan alueilla, joissa tulotasot ovat alhaisemmat ja kyseiset stereotypiat eivät täyty. Vuonna 2016 Hamptonin yliopisto esimerkiksi mursi näitä ennakkokäsityksiä, sillä yliopistosta tuli ensimmäinen historiallisesti tummaihoisten yliopisto, joka otti osaa kansallisiin yliopistojen lacrossejoukkueisiin Pohjois-Amerikassa. Toivoa siitä, että lacrosse pääsee ylittämään kulttuurilliset ja taloudelliset esteet, jotka ovat pitäneet lajin monien vähemmistöjen ulottuvilta, löytyy siis epäilemättä. Tätä edistystä tukee suuresti urheilulajin nopea suosion nousu maailmanlaajuisesti.

Lacrosseturnaukset maailmalla

Kansainvälinen lacrosseliitto sponsoroi lacrossen miesten ja naisten maailmanmestaruuskilpailuja sekä sisälacrossen maailmanmestaruuskilpailuja. Jokainen näistä turnauksista järjestetään joka neljäs vuosi. Lacrossen miesten maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968, jolloin kilpailuun kutsuttiin vain neljä maata. Vuoteen 1990 asti Yhdysvallat, Kanada, Englanti ja Australia olivat ainoat osallistujat. Naisten lacrossen maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1982. Vuoden 2017 kilpailu järjestettiin Englannissa, joissa kilpaili 25 maata. Ensimmäinen sisälacrossen maailmanmestaruuskilpailu järjestettiin Kanadassa, Ontariossa vuonna 2003.

Lacrosse oli mukana kesäolympialaisissa vuosina 1904 ja 1908, mutta lajin matala kansainvälinen suosio on sittemmin estänyt sen ottamista osaa olympialaisiin. Lacrossea tulisi pelata vähintään 75 maassa ja 4 maanosassa, jotta se voitaisiin taas ottaa mukaan olympialaisiin. Aasian Tyynenmeren lacrosseliitto perustettiin vuonna 2005 Australian, Hong Kongin, Etelä-Korean ja Japanin toimesta. Tällä hetkellä liittoon kuuluu 12 jäsentä. Liitto järjestää mestaruuskilpailuja joka toinen vuosi niin miehille kuin naisillekin. Lacrosse oli mukana vuoden 2017 World Games-turnauksessa, joka järjestettiin Puolassa.

Lacrosse Euroopassa

Lacrosse levisi Yhdysvalloista ja Kanadasta muualle maailmaan, ja se on viimeisen 10 vuoden aikana kerännyt suosiota maailmanlaajuisesti. Euroopassa lacrossen harrastaminen aloitettiin ensimmäisenä Englannissa 1860-luvulla. Myöhemmin vuonna 1988 silloinen Tšekkoslovakia otti yhteyttä Englantiin ilmoittaakseen, että lacrossea pelattiin myös Tšekkoslovakiassa. Euroopan lacrosseliiton perustajajäseniä ovat Englanti, Tšekki, Skotlanti, Ruotsi ja Wales. Euroopan lacrosseliitto perustettiin vuonna 1995 Tšekissä, ja siihen kuuluu tällä hetkellä 31 jäsentä. Euroopan lacrosse-liitto eli ELF sponsoroi kaikkia Euroopan mestaruuskilpailuja, niin miesten kuin naistenkin osalta.

Vuonna 1995 järjestettiin ensimmäinen lacrossen maailmanmestaruuskilpailu Euroopassa. Alun perin vuosittain järjestettävä turnaus järjestetään nykyään joka neljäs vuosi, aina kansainvälisen lacrosseliiton maailmanmestaruuskilpailujen välissä. Prahassa vuosittain järjestettävä turnaus Aleš Hřebeskýn muistolle on yksi Euroopan arvostetuimmista sisälacrosseturnauksista. Ken Galluccio Cup on virallinen Euroopan lacrossen mestaruuskilpailu, ja se järjestetään vuosittain vaihtuvassa Euroopan kaupungissa. Ghent Belgiassa on kuitenkin voittanut äänestyksen vuodesta 2013 asti. Vuosien varrella Ken Galluccio Cupista on muodostunut Euroopan suurin lacrossen ammattilaisturnaus.

Aleš Hřebeskýn muistomerkki

Sisälacrosseturnaus Aleš Hřebeskýn muistolle järjestetään Prahassa Lacrosse Club Custodes Sokol Radotín toimesta kunnioittaakseen järjestön edesmennyttä pelaajaa, joka menehtyi murheellisesti vuonna 1993. Tänä päivänä Aleš Hřebeskýn muistomerkki on Euroopan arvostetuin sisälacrossetapahtuma, johon osallistuu joukkueita yhdeksästä eri maasta. Vuonna 2007 joukkue lacrossen kotimaasta Kanadasta osallistui turnaukseen ensimmäistä kertaa, ja vuonna 2014 syntyperäinen irokeesijoukkue Kahnawake Rapids osallistui turnaukseen ja voitti mestaruuden. Ensimmäistä kertaa suurin mahdollinen määrä joukkueita, eli 21 joukkuetta, kilpaili turnauksessa vuonna 2015.

Ken Galluccio Cup

Ken Galluccio Cup on virallinen Euroopan lacrosseturnaus, joka on järjestetty Euroopan lacrosseliiton toimesta vuodesta 2008 alkaen. Tapahtuma kerää lacrossen mestareita useasta Euroopan maasta ratkaistakseen, kuka joukkueista pääsee viemään palkintopokaalin kotiin. Turnaus oli alun perin nimeltään Champions Cup, mutta se nimettiin uudelleen Ken Galluccion, turnauksen perustajan, mukaan hänen menehdyttyään. Ken Galluccio Cup eli KGC on Euroopan suurin lacrosse turnaus, jossa noin 24 joukkuetta yli 15 maasta kilpailee Euroopan mestaruudesta vuosittain.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *