Lacrosseseurat ympäri maailmaa

Lacrossen suosio niin maailmalla kuin Suomessakin ottaa hiljalleen harppauksia kohti yhä suositumpaa urheilulajia. Syy lajin kasvavaan suosioon on helppo ymmärtää. Se tarjoaa elementtejä useasta eri urheilulajista, ja ottelut ovat vauhdikkaita sekä tapahtumarikkaita. Se on myös matalan kynnyksen laji aloittaa, eivätkä varustekustannukset ole suuret, kuten jääkiekossa. Lacrosse ei kuitenkaan näy mediassa, ja harva osaa nimetä lajin kirkkaimpia seuroja, pelaajista puhumattakaan. Korjataksemme tämän, esittelemme seuraavaksi Suomen ja Pohjois-Amerikan lacrossejoukkueita hieman enemmän.

Lacrosse on suosituinta Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Kanadassa se onkin nimitetty maan kansallislajiksi yhdessä jääkiekon kanssa. Myös Yhdysvalloissa laji on vuosi vuodelta suositumpaa, varsinkin yliopistourheilussa. Vielä ei kuitenkaan voida puhua poikkeuksellisen suuresta lajista. Lacrossen seurajoukkueiden arvostetuimmassa sarjassa Major League Lacrossessa pelaavien joukkueiden pelaaja tienaavat kaudesta keskimäärin 10 000 – 35 000 dollaria. Useimmat pelaajat ja osa joukkueiden henkilökunnasta tekevät pelaamisen ohella myös muita töitä. Suunta on silti oikea, ja tulevaisuudessa lacrosse voikin hyvin olla valtavirtalaji.

Seurat Suomessa

Suomessa lacrossejoukkueita on muutamia. Vuonna 2018 miesten SM-sarjassa pelasi ainoastaan kolme joukkuetta: Turku Titans, Helsinki Chiefs ja Lahti Predators. Sarjassa pelattiin neljä ottelua, ja Suomen mestaruuden voitti Turku Titans. Toiseksi tullut Helsinki Chiefs on perustettu vuonna 2002, ja on siten Suomen vanhin lacrosseseura. Se on vuosien aikana voittanut lukuisia Suomen mestaruuksia. Lacrossen naisten SM-sarjassa pelasi vuonna 2018 viisi joukkuetta. Sarjan voitti Helsinki Chiefettes. Useilla suomalaisilla lacrossejoukkueilla on sekä miesten- että naistenseura.

Muita naisten sarjassa pelaavia joukkueita ovat: Lahti Predators Women, Jyväskylä Queens, Turku Titans Ladies sekä Helsinki Cherookies. Suomalaiset lacrosseseurat ovat saavuttaneet myös kansainvälistä menestystä. Nimittäin vuonna 2017 Turku Titans voitti lacrossen seurajoukkueiden Euroopan mestaruuden. Finaalissa kaatui Oslo Lacrosse luvuin 8-6. Myös Suomen miesten maajoukkue on menestynyt kansainvälisisillä kentillä. Vuoden 2016 EM-kisoissa se otti ensimmäisen box lacrossen arvokisamitalinsa voitettuaan pronssiottelussa Saksan luvuin 11-6. Vuotta aiemmin Suomi voitti field lacrossen EM-pronssin.

Major League Lacrosse – Monen huippuseuran koti

Lacrosse on selvästi suosituinta Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Siellä harrastajamäärät ovat huomattavasti Suomea tai Eurooppaa korkeammat ja luonnollisesti myös joukkueita on enemmän. Suosiota kuvaakin hyvin se, että joko Yhdysvallat tai Kanada on voittanut jokaisen lacrossen maailmanmestaruuden. Yhdysvallat kymmenen ja Kanada kolme kertaa. Yhdysvaltojen ja Kanadan maajoukkueet koostuvat pitkälti Major League Lacrossen tai National Lacrosse Leaguen pelaajista. Kyseisissä sarjoissa urheilijat voivat keskittyä kokonaan tai miltei päätoimisesti lacrossen pelaamiseen, mikä puolestaan selittää maiden hyvän menestyksen.

Yhdysvalloissa pelattava Major League Lacrosse on lacrossen ammattilaissarja, jota on pelattu vuodesta 2001 lähtien. MLL:n mestaruuspalkintoa kutsutaan sen perustajan mukaan Steinfield Cupiksi, ja vuonna 2018 siitä kilpaili yhdeksän joukkuetta. Laajimmillaan sarjassa on pelannut kymmenen joukkuetta. Sarjan hallitseva mestari on Denver Outlaws. Finaalissa se päihitti Dallas Rattlersin, joka sijoittui runkosarjassa ensimmäiseksi. Eniten Major League Lacrossen mestaruuksia on Baltimoresta kotoisin olevalla Chesapeake Bayhawksilla. Se pitää kärkeä viidellä Steinfield Cupin voitollaan.

National Lacrosse League

Major League Lacrossen ohella Pohjois-Amerikassa lacrossea pelataan myös National Lacrosse Leaguessa. Siinä 13 joukkuetta ottaa toisistaan mittaa kauden aikana, ja lopulta runkosarjan sekä pudotuspelien jälkeen pelataan finaali paras kolmesta -periaatteella. Hallitseva mestari on Saskatoonista, Kanadasta kotoisin oleva Saskatchewan Rush, jolle mestaruus oli historiansa toinen. Finaalissa se kaatoi NLL:n kestomenestyjä Rochester Knighthawksin. National Lacrosse Leaguen kärkeä mestaruuksissa pitää Toronto Rock ja Philadelphia Wings kuudella mestaruudellaan. Philadelphia Wings Pelasi vuoteen 2014 saakka.

Muita National Lacrosse Leaguessa pelaavia suosittuja joukkueita ovat muun muassa vuonna 2006 mestaruuden voittanut Coloradossa pelaava Colorado Mammoth, Kanadalainen kaksinkertainen mestari Calgary Roughnecks sekä jo vuonna 1991 perustettu Buffalo Bandits. Joukkueiden osalta sarjassa on paljon vaihtelua ja uusia tulee samaa tahtia, kun toisia lopettaa. Uusin tulokas sarjaan on San Diego Seals, joka aloittaa kaudella 2018-2019. Myös Philadelphia Wings nähdään tulevalla kaudella mukana, kun se tekee muutaman vuoden jälkeen paluun sarjaan.

Perusta oma joukkue

Palataan Pohjois-Amerikasta takaisin Suomeen. Kotimaisia seuroja ei ole läheskään yhtä paljon, kuin mitä meren toisella puolella on. Siitä syystä Suomen Lacrosseliitto Ry rohkaisee ja tukee perustamaan seuran paikkakunnalle, missä sitä ei vielä ole. Liitolta saa lainaan mailat ja pallon, jolla pelit saa alkuun. Samalla peliin saa alkuperehdytyksen. Lacrossen aloittamiselle luodaan siis hyvät puitteet, vaikka seura alussa puuttuisikin. Jos Lacrossen pelaaminen kiinnostaa, mutta et ole varma onko paikkakunnallasi jo joukkue, voit tarkistaa sen helposti Suomen Lacrosseliiton verkkosivuilta.

Uudet seurat nousevat

Vaikka lacrosse eri urheilulajeihin verrattaessa onkin vielä suhteellisen pieni laji, on sillä kuitenkin vahva pohja. Varsinkin Pohjois-Amerikassa laji voi hyvin, ja sen leviäminen on hyvässä vauhdissa maailmalla. Uusia seuroja syntyy niin Suomeen kuin muuallekin hyvällä tahdilla, ja päivittäin yhä useampi tulee tietoiseksi lajista. Myös Suomessa laji on nousussa, mistä osoituksena on maajoukkueen hyvät otteet EM-kisoissa sekä Turku Titansin parin vuoden takaisin seurajoukkueiden Euroopan mestaruus. Nämä petaavat hyvän pohjan tulevalle.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *