Pallo haaviin ja menoksi – lacrosse Suomessa

Lacrosse on joukkuelaji, jota pelataan haavipäisellä lacrosse-mailalla ja lacrosse-pallolla. Lajilla on pitkä historia, ja sen juuret ovat Pohjois-Amerikassa, jossa sitä ovat alkujaan pelanneet intiaaniheimot. Tuolloin pelillä oli sodankäyntiin liittyviä sekä uskonnollisia merkityksiä, jotka ovat sittemmin jääneet historiaan.

Alkuperäiset lacrosse-ottelut saattoivat olla hyvinkin rajuja tapahtumia, joissa pahimmillaan menetettiin ihmishenkiä. Niin hurjalta kuin tämä kuulostaakin, on tänä päivänä tilanne toki aivan toinen. Vaikka kyse onkin kontaktilajista, ehkäisevät pelisäännöt ja suojavarusteet vakavia loukkaantumisia.

Lacrossesta on neljä eri versiota, joita pelataan erilaisin säännöin ja varustein. Näistä kenttälacrosse ja sisälacrosse ovat miesten pelejä ja lisäksi on naisten lacrosse, joka kieltää kehokontaktin. Neljäs versio on intercrosse, joka on eräänlainen lacrossen kevytversio. Intercrossea voidaan pelata sekajoukkuein. Yhdysvalloissa lacrosse on suosittu koulu-urheilulaji. Nuorempien oppilaiden keskuudessa pelataan paljon nimenomaan intercrossea. Collegelacrosse puolestaan on tyypillisesti kovatasoista pelaamista, josta saatetaan hyvinkin ponnahtaa jopa ammattimaiseen lacrossen pelaamiseen. Suomessa laji on vielä tuntemattomampi, mutta kasvattaa suosiotaan tasaisesti.

Lacrossen harrastajaksi Suomessa

Suomeen lacrosse on rantautunut vasta tällä vuosituhannella. Tietoisuus lacrossesta ja kiinnostus lajia kohtaan on kuitenkin koko ajan kasvanut. Useilla paikkakunnilla pelataan jo lacrossea, mutta Suomen Lacrosseliitto etsii koko ajan uusia kiinnostuneita pelaajia myös kaupungeista, joissa ei vielä ole lacrossejoukkuetta. Kiinnostuneet uudet harrastajat voivat täyttää yhteydenottolomakkeen netissä, minkä jälkeen Lacrosseliitto auttaa selvittämään, löytyisikö samalta paikkakunnalta muitakin kiinnostuneita. Lacrosse-seuroja on tällä hetkellä Helsingissä, Jyväskylässä, Turussa, Lahdessa, Littoisissa ja Vaasassa, mutta joukkueita löytyy monelta muultakin paikkakunnalta.

Tunnusomaisin varuste, jonka lajin harrastamiseen tarvitsee, on lacrosse-maila. Maila koostuu kahdesta osasta: haavimaisesta päästä ja varresta. Lacrosse-pallo on halkaisijaltaan hieman alle 6,5 cm:n kokoinen kumipallo. Kuten missä tahansa vauhdikkaassa lajissa, myös lacrossessa suojavarusteiden käyttö on tärkeää. Pelaajat tarvitsevat kypärän, johon kuuluu kasvo- ja leukasuojus. Lisäksi käytetään hanskoja, kyynärsuojia ja hartiasuojia. Koska naisten lacrossessa ei sallita taklauksia tai kontaktia toiseen pelaajaan, myös suojavarusteet ovat toisenlaiset. Yleensä suojalasit ja hammassuojat riittävät.

Miltä näyttää lacrossen tulevaisuus Suomessa?

Vaikka monelle laji on edelleen tuttu lähinnä amerikkalaisista TV-sarjoista, alkaa tunnettuus myös Suomessa pelattavana lajina pikkuhiljaa lisääntyä. Lacrosse on laji, josta on helppo kiinnostua, sillä nopeatempoisessa pelissä riittää taklauksia ja maaleja. Tästä syystä pelien seuraaminen on myös katsojalle mielenkiintoista puuhaa, mikä auttaa osaltaan uusia harrastajia kiinnostumaan lacrossesta. Kiinnostuksen kasvaessa uusia joukkueita perustetaan pikkuhiljaa. Lacrossen tulevaisuuden kannalta merkittävää on erityisesti se, että on alettu perustamaan juniorijoukkueita. Näin lajille saadaan harrastajia pitkälle tulevaisuuteen.

Moni suomalainen lacrosse-seura oli vielä muutamia vuosia sitten lähinnä kaveriporukan juttu, mutta tänä päivänä ne ovat jo huomionarvoisia urheiluseuroja. Mistä tämä nopea kehitys sitten johtuu? Suomalaiset ovat perinteisesti pesäpallokansaa ja jääkiekkokansaa. Näitä molempia lajeja muistuttava, vauhdikas ja innostava lacrosse sopii loistavasti tämän joukon jatkeeksi. Ei ole ihme, että lacrosse on ollut nosteessa jo vuosia. Voidaan odottaa, että trendi jatkuu ja lacrosse kasvaa yhä suositummaksi lajiksi myös tulevaisuudessa. Ehkä suomalaiset ovat tulevaisuudessa myös lacrossekansaa?

Sarjatasolla kilpaileminen

Suomen lacrossen korkein sarjataso on SM-sarja, jota on pelattu jo yli kymmenen vuotta. Osallistuvien joukkueiden määrä on vuosien varrella vaihdellut, ja nyt Suomen mestaruudesta kilpaillaan kolmessa sarjassa: miesten box lacrossen sekä field lacrossen SM-sarjassa sekä naisten field lacrossen SM-sarjassa. Myös junioreilla on ollut oma SM-sarjansa. Vuonna 2018 miesten field lacrossen SM-kultaa sai Turku Titans ja naisten Helsinki Chiefettes. Box lacrossessa kausi 2018 pelattiin kokeilumielessä sekajoukkuein, joten SM-sarjaa ei virallisesti pelattu.

Lacrossen SM-tason alkusarjasta neljä parasta pääsevät ylempään jatkosarjaan, ja muut jatkavat alempaan jatkosarjaan. Osallistuvien joukkueiden määrä määrittää pelattavien otteluiden määrän. Esimerkiksi vuonna 2018 miesten SM-sarjassa kukin joukkue pelasi neljä ottelua ja naisten sarjassa kahdeksan ottelua. SM-kisojen kausi ajoittuu kesäkuusta aina elo-syyskuuhun saakka. SM-sarjojen lisäksi lacrossea pelataan Suomessa myös erilaisissa turnauksissa, joita järjestetään sekä field lacrosselle että box lacrosselle. Turnauksia järjestetään ympäri vuotta. Kotimaisten kilpailuiden lisäksi suomalaiset lacrosse-joukkueet osallistuvat myös ulkomailla järjestettäviin turnauksiin.

Suomea edustamassa maailmalla

Suomessa on kolme lacrossen maajoukkuetta. Miesten field lacrosse -joukkue ja box lacrosse -joukkue sekä naisten field lacrosse -joukkue. Tähän mennessä paras arvokisasijoitus field lacrossesta on tullut vuonna 2016 miesten EM-kisoissa Unkarissa, jolloin Suomen joukkue sai kotiutua pronssimitalit kaulassaan. Myös miesten box lacrossessa on tullut menestystä, sillä vuoden 2017 kotikisoissa Suomen joukkue sai loistavan päätöksen kisoille voittamalla EM-pronssia. Menestys kisoissa puhuu selvää kieltä siitä, että Suomi on tänä päivänä Euroopan parhaimpien joukossa miesten lacrosessa.

Olisiko lacrosse sinunkin lajisi?

Lacrosse on hyvän fiiliksen kontaktilaji, joka tarjoaa viihdykettä niin pelaajille kuin katsojillekin. Monilta paikkakunnilla löytyy joukkueita, joiden parissa voi päästä testaamaan, olisiko lacrosse sinunkin juttusi. Suomessa on myös aktiivinen lacrosseliitto, joka auttaa alkuun silloinkin, kun et tiedä, mistä aloittaa. Lacrosse on innostava laji, joka tempaisee helposti mukaansa. Varsinkin aiemmin pesäpallon tai jääkiekon kaltaisia lajeja harrastanut pääsee nopeasti mukaan lacrossen imuun. Sekä naisten että miesten suosiossa oleva lacrosse toivottaa uudet kiinnostuneet mukaan harrastamaan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *