Samantyylisiä lajeja kuin lacrosse

Urheilun parista jokainen voi löytää itselleen mieleisen lajin. Liikunnan ilon voi kokea kuka tahansa iästä ja taustasta riippumatta, ja uusia lajeja kannattaa kokeilla aina. Mikäli on kiinnostunut tiimipelaamisesta, on lacrosse yksi hyvistä vaihtoehdoista, jota kannattaa harkita aloittavansa.

Lacrosse on mailapeli, jossa joukkue yrittää lacrosse-mailojensa avulla saada pallon vastustajan maaliin ja tällä tavalla kerätä itselleen pisteitä. Laji on fyysisesti vaativa, ja joukkueen saumaton yhteistyö on ehdottomasti avainasemassa menestyksen kannalta.

Modernia versiota lacrossesta on pelattu jo 1600-luvulta saakka. Varsinaisesta vuosiluvusta ei ole tietoa, sillä lacrosse on saanut alkunsa Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen perinteisestä urheilusta. Voisi kuitenkin sanoa, että lacrosse on inspiroinut muitakin nykyään pelattavia lajeja, kuten tennistä, racquetballia, sulkapalloa ja squashia. Suurimpana erona lacrossen ja monen muun lajin välillä on se, että lacrossea pelataan joukkueena ja useimmiten ulkona, kun taas muut lajeista ovat yksilölajeja. Tutustumme nyt näihin lajeihin hieman paremmin.

Tennis

Meistä jokainen tietää takuulla, millainen tennis on lajina. Ideana on se, että kentän suomien rajojen puitteissa pelaajat yrittävät saada pallon vastustajan päähän sillä tavalla, ettei tämä pysty vastaamaan lyöntiin. Tennis on maailmanlaajuisesti hyvin arvostettu laji, ja tennistä pelataan valtavissa arvokisoissa, kuten US Open- ja Wimbledon -kilpailussa. Tennis on lajina paljon nuorempi kuin lacrosse, sillä laji on kehitetty vasta 1860-luvun alussa. Tennistä voi pelata joko yksilönä tai nelinpelissä joukkueena.

Kuten myös lacrosse, tennis on välineurheilua. Tenniksessä on tärkeää se, että varusteet ovat huippuluokkaa. Maila on tenniksen pelaajan tärkein työväline, ja sen tulee aina olla hyvässä kunnossa peliä varten. Mailat ovat kehittyneet hyvin painavista ja kömpelöistä puisista mailoista kevyempiin materiaaleihin, kuten lasikuituun, ja tennismailan verkko on nykypäivänä tehty synteettisistä materiaaleista, mikä lisää sen kestävyyttä. Tennistä voi kokeilla kuka tahansa joko ulkoilmassa tai sisähalleissa, ja laji on takuuvarmasti hyvää liikuntaa.

Sulkapallo

Sulkapallo on monelle suomalaiselle tuttu laji lähinnä kesämökiltä tai vaikkapa kesäisistä urheilutapahtumista. On aivan totta, että sulkapallo kuuluu suomalaiseen kesänviettoon lajin helppouden ja hauskuuden ansiosta. Sulkapallo ei esimerkiksi tenniksen tavalla vaadi erityistä kenttää, vaan sopiva avara alue vaikkapa omalla takapihalla on riittävä lajin kokeilemista varten. Sulkapallo on myös kevyempi käsille kuin tennis ja näin ollen helpompi kokeiltava lapsille. Sulkapalloa pelataan kuitenkin myös ammattimaisesti ja lajin parissa kilpaillaan ympäri maailmaa.

Mikäli sulkapalloa pelaa ammattimaisella tasolla, se vaatii pelaajaltaan erinomaista fyysistä kuntoa. Sulkapalloon vaadittavat ominaisuudet ovat liikkuvuus, nopeus, hyvä koordinaatio ja tarkkuus. Sulkapallon sulka liikkuu nopeaa tahtia ja on hyvin pieni. Vastustajan liikkeisiin on siis reagoitava nopeasti. Sulkapalloa on tenniksen tapaan pelattu ensimmäistä kertaa 1800-luvulla, ja olympialajiksi se on päässyt vuonna 1992. Sulkapallon maailmanmestaruuskisat järjestetään lisäksi vuosittain ja ympäri maailmaa pääsee osallistumaan pienempiin arvokisoihin. Suomessakin lajia pääsee vähitellen harrastamaan enemmän kuin aikaisemmin.

Racquetball

Kuten lacrosse, myös raquetball on saanut alkunsa Yhdysvalloista. Laji on kuitenkin hyvin nuori edeltäjiinsä verrattuna. Racquetball keksittiin vuonna 1950, ja lajin kehittäjä Joe Sobek oli ammattimainen tenniksen ja squashin pelaaja. Sobek halusi keksiä lajin, joka yhdistäisi monien muiden lajien elementtejä ja olisi pelaajille helppo oppia. Racquetballia ei pidä lajina sotkea brittien kehittämään versioon. Brittien version nimi on nimittäin “racketball”. Nämä kaksi ovat valitettavan helppo sekoittaa keskenään, mutta lajin harrastajat takuulla huomauttavat nimen väärästä käytöstä.

Racquetballissa pelaa yleensä kaksi henkilöä, jotka ovat toistensa vastustajia. Pelaajien edessä on seinä, jonka kautta pallo lyödään vastustavalle pelaajalle. Mikäli pelaaja ei saa yhden pompun kautta palloa lyötyä takaisin, toinen pelaaja voittaa pisteen. Pallo ei saa koskettaa pelaajaa, ja sen tulee aina pompata toiselle pelaajalle seinän kautta. Muutoin kyseessä on rikkomus, jonka seurauksena pisteet kerääntyvät vastustajalle. Yleensä racquetballia pelataan kahden ottelun verran ja tasapelin kohdalla pelataan kolmas ratkaiseva erä.

Squash

Squash on lajina yllättävän vanha, sillä sitä on pelattu jo 1830-luvulla. Squashia pidettiin erityisesti yläluokalle mieleisenä urheilulajina, ja esimerkiksi valtamerialus Titanicilla ensimmäisen luokan matkustajatiloista löytyi oma squash-kenttä. Pallo lyödään pelissä seinän kautta vastustajalle. Pallon pomppivuus määrittää pelin vaikeustason, sillä huonosti pomppivaa palloa on vaikeampi lyödä takaisin. Mailat ovat hyvin samanlaiset kuin tenniksessä. Squash on inspiroinut kaikista eniten niin englantilaista racketballia kuin myös amerikkalaista racquetballia, ja suurimpana erona on kentän ja pallon kokoero.

Yhteenveto

Voisi siis sanoa, että lacrosse on monen lajin inspiraation lähde. Se on saanut alkunsa jo hyvin varhain Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen ansiosta. Lacrosse on kenties Suomessa hieman tuntemattomampi laji, mutta se leviää varmasti ja vakaasti myös Pohjoismaihin. Lacrossen myötä nykyään saadaan nauttia myös tenniksen, sulkapallon, racketballin ja squashin pelaamisesta. Jokainen näistä lajeista tarjoaa harrastajalleen hyvää liikuntaa ja hauskaa yhteistä tekemistä ystävien ja perheen kanssa. Kannattaa siis ehdottomasti rohkaistua kokeilemaan lajeja myös itse.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *