Tekeekö haavipallo paluun olympiakentille?

Lacrosse on erittäin vanha laji, jota ovat intiaaniheimotkin aikanaan pelanneet. Tuolloin varsin verinen laji on sittemmin siistiytynyt salonkikelpoiseksi, mutta silti erittäin vauhdikkaaksi ja toiminnantäyteiseksi. Kuinka on mahdollista, että satojen vuosien ajan pelattu haavipallo ei ole päässyt olympialajiksi? Haavipalloa on itse asiassa ollut mukana olympialaisissa kahdesti: Ensimmäisen kerran vuoden 1904 kesäolympialaisissa ja toisen kerran vuoden 1908 kesäolympialaisissa. Sittemmin lacrossea on nähty olympiakentillä vain näytöslajina – vuosina 1928, 1932 ja 1948.

Lajin kasvattaessa suosiotaan muuallakin kuin Pohjois-Amerikassa – lähinnä Euroopassa – voidaan perustellusti pohtia, eikö jo olisi aika saada lacrosse-joukkueet kamppailemaan olympiamitaleista? Vuoden 2020 kesäolympialaisissa Tokiossa tullaan näkemään ensimmäistä kertaa sellaisia uusia lajeja, kuten skeittaus ja surffaus. Ymmärrettävästi tämä, jos mikä, on omiaan hiertämään kenen tahansa lacrossefanin hermoja. Eri tahot ovat kuitenkin jo vuosien ajan väläytelleet mahdollisuutta saada lacrosse takaisin olympialaisiin. Tokion olympialaiset vuonna 2020 ovat jo aivan ovella, joten tähtäimessä ovat nyt vuoden 2024 tai 2028 olympialaiset.

Lacrossen olympiahistoria

Kun lacrosse oli olympialajina vuoden 1904 ja 1908 kesäolympialaisissa, sitä pelasivat ainoastaan miesten field lacrosse -joukkueet. Mielenkiintoinen seikka lacrossen olympiahistoriassa on se, että joka ikinen lacrossea olympialaisissa koskaan pelannut joukkue on voittanut mitalin. Vuonna 1904 lacrossen olympiavoitosta oli kamppailemassa vain kolme joukkuetta: Yhdysvalloista yksi joukkue ja Kanadasta kaksi joukkuetta, joista toinen oli Mohawk-intiaanien joukkue. Voiton vei Kanada, Yhdysvaltain sijoittuessa hopealle ja Mohawkien joukkue jäi viimeiseksi – toki pronssimitalisijalle siltikin.

Seuraavan kerran, vuoden 1908 olympialaisissa, osallistujajoukkueita oli vieläkin vähemmän. Kultamitalista taistelivat Kanada ja Iso-Britannia. Tälläkin kertaa voiton vei Kanada. Lacrossen olympiahistoriassa voitetuista viidestä mitalista kolme on siis mennyt Kanadalle. Näinköhän vastaavaa tilastoa löytyy kovin monen muun lajin olympiahistoriasta?

Lacrossen ollessa olympialaisissa näytöslajina ei uusia osallistujamaita löytynyt. Ensimmäisenä näytösvuotena (1928) pelasivat Kanada, Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Toisena vuotena (1932) pelasivat Kanada ja Yhdysvallat ja kolmantena näytöslajivuotena (1948) pelasivat Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Lacrosse tänä päivänä

Lacrosse on kelpuutettu olympialajiksi vain vuosina 1904 ja 1908. Tuolloin yli sata vuotta sitten lacrossea ei pelattu monessa maassa, mikä luonnollisesti näkyi osallistujien puutteena olympialaissa. Ei siis ole kovin suuri ihmetyksen aihe, että lajin olympiataival jäi lyhyeksi. Tänä päivänä tilanne kuitenkin on jo toinen, ja lajin tunnettuus Pohjois-Amerikan ulkopuolella on lisääntynyt koko ajan, erityisesti 2000-luvulla. Lacrosse on levinnyt Atlantin yli Eurooppaan, ja sen suosio on kasvanut koko ajan.

Vaikka lacrossen suosio onkin luonnollisesti edelleen vahvimmillaan niissä maissa, joissa sen juuret ovat, on tilanne tänä päivänä hyvin toisenlainen kuin 1900-luvun alussa. Suurimmat pelaaja- ja katsojamäärät löytyvät yhä Yhdysvalloista ja Kanadasta, ja omistautuneita lacrossen ystäviä löytyy perinteisesti myös Isosta-Britanniasta ja Australiasta. Kuitenkin Euroopassa on nykyisin valtava määrä lacrosseseuroja, ja ylipäätään mielenkiinto lajia kohtaan on aivan toista nykyään kuin 1900-luvulla. Jos lacrosse saataisiin 2020-luvulla olympialaisiin, olisi osallistujamaita monin verroin aiempaa enemmän.

Miten olympialaisiin päästään?

Päätökset olympialaisiin osallistuvista lajeista tekee Kansainvälinen olympiakomitea (KOK). Lajeja voidaan ottaa kisoihin vain rajallinen määrä, ja uusia lajeja putkahtelee esiin kuin sieniä sateella. Jotta uusille tulokkaille saadaan tilaa, on jotain jätettävä pois. Päätökset tehdään lajiraporttien perusteella. Näissä raporteissa arvioidaan lajien eri osa-alueita, kuten kansainvälisiä harrastajamääriä, televisionäkyvyyttä ja lajin suosiota. Paikasta olympialajina on kilpailemassa vanhojen lajien lisäksi huikea määrä uusia lajeja aina snookerista e-urheiluun saakka. Miten lacrosse pitää pintansa tässä kilpailussa?

Lacrosse on erittäin katsojaystävällinen laji, sillä maaleja ja taklauksia tulee tiiviiseen tahtiin. Laji on vauhdikas ja innostava joukkuepeli, joka tempaisee mukaan imuunsa niin pelaajat kuin katsojatkin. Ei siis ole mitään syytä, miksei lacrosse hurmaisi ja viihdyttäisi katsojia myös olympialajina. Lisäksi lacrossella on takanaan pitkä historia, mikä osaltaan puolustaa lajin paikkaa olympialaisissa. Myös olympialaisten historiallinen merkitys on suuri, ja siksi juuri tällaiset, pitkät juuret omaavat urheilulajit sopivat hyvin olympiakisojen henkeen.

Miksi lacrosse ei ole vieläkään päässyt takaisin olympialaisiin?

Lacrossea on yritetty saada takaisin olympialaisiin näytöslajiksi sekä vuoden 1996 olympialaisiin Atlantaan että vuoden 2000 olympialaisiin Sydneyhyn. Nämä yritykset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Esteenä lacrossen saamiselle olympialajiksi on ollut riittämätön kansainvälinen osallistuminen. Lähtökohtana olympialaisiin pääsemisessä on se, että lajia pelataan ainakin neljässä maanosassa vähintään 75 maan toimesta. Lacrossea pelataan kyllä kaikissa maanosissa, mutta maailmanmestaruuskisoissa ei ole ollut osallistujina riittävää määrää maita. Esimerkiksi vuoden 2018 miesten MM-kisoihin osallistui 46 maata.

Lacrossen tulevaisuudennäkymiä olympialajina

Hyvä uutinen lacrossen ystäville on se, että kansainvälinen lacrosseliitto FIL (Federation of International Lacrosse) on antanut lausunnon, jossa se ilmoittaa olevansa optimistinen sen suhteen, että lacrosse voitaisiin nähdä olympialajina jo vuoden 2024 kesäolympialaisissa. Toisaalta on myös esitetty näkökulma, jonka mukaan 2024 tulee liian pian, ja ensimmäinen realistinen mahdollisuus nähdä lacrosse olympiasoihdun valossa tulee vasta vuoden 2028 olympialaisissa. Siihen saakka lacrossefanit voivat vain toivoa ja odottaa – ja jatkaa lajinsa ilosanoman levittämistä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *