Toivotamme sinut tervetulleeksi lacrossen maailmaan

Lacrosse eli suomalaisittain haavipallo on joukkuepeli, jota pelataan pääosin ulkona, mutta lajista on kehitelty myös sisäpeliversio. Lacrosse on vanha urheilulaji, jonka Amerikan ja Kanadan alkuperäisasukkaat kehittelivät satoja vuosia sitten. Lajin hahmottamista helpottaa sen tulkitseminen tutumpien lajien kautta, ja lacrossen voidaankin sanoa muistuttavan jossain määrin maailmalla suosittuja lajeja, kuten esimerkiksi jalkapalloa. Tältä sivustolta löydät kattavasti tietoa lacrossesta, kuten sen historiasta ja siitä, kuinka lajin suosio on viimeisen 10 vuoden aikana lähtenyt maailmanlaajuisesti kasvuun.

Lacrosse on kasvanut hurjaa vauhtia viimeisen 10 vuoden aikana. Euroopassa laji rantautui ensimmäisenä Englantiin, josta se lähti leviämään eteenpäin. Suomessa lacrossen harrastaminen alkoi vasta vuonna 2001, amerikkalaisten elokuvien innoittamana. Lajin suosio on kuitenkin lisääntynyt hurjaa vauhtia myös pohjolassa, sillä Suomesta löytyy tänä päivänä jopa kuusi virallista lacrosseseuraa. Suomesta löytyy myös miesten ja naisten kenttä- ja sisälacrossen maajoukkueet. Lacrossen suosion maailmanlaajuiseen kasvuun ja lajin harrastamiseen Suomessa perehdytään syvemmin omissa artikkeleissaan tällä sivustolla.

Lacrossesta yleisesti

Lacrosse on joukkuepeli, ja joukkueeseen kuuluvat maalivahti, puolustajat, keskikenttäpelaajat ja hyökkääjät. Lajista on olemassa neljä versiota: miesten ja naisten lacrosse, sisälacrosse eli box lacrosse ja intercrosse. Säännöt, varusteet, mailat ja kentän koko vaihtelevat sen mukaan, mikä lajin versioista on kyseessä. Pelaajat käyttävät mailaa pallon kuljettamiseen, kopin nappaamiseen ja pallon syöttämiseen. Kehokontakti on sallittua miesten lacrossepeleissä, niin kentällä kuin sisälacrossessakin. Pelaajat näin ollen käyttävät tiettyjä suojavarusteita, joista kerrotaan myös lisää omissa artikkeleissaan.

Kuten edellisessä kappaleessa mainittiin, lacrosse on jaettu neljään versioon, joista miesten ja naisten kenttälacrosse on suosituin. Pelien säännöt poikkeavat jonkin verran toisistaan, riippuen siitä, mikä versio on kyseessä, mutta yleensä kaikissa versioissa ottelu kestää 60 minuuttia. Kenttälacrossessa miesten joukkue koostuu 10 pelaajasta ja naisten joukkue 12 pelaajasta. Pelit poikkeavat toisistaan myös siinä, että miesten lajissa ottelu on jaettu neljään 15 minuutin erään, ja naisten lajissa kahteen 30 minuutin erään.

Sisälacrosse ja intercrosse

Sisälacrosse eli box lacrosse on sisällä pelattava versio kenttälacrossesta. Sisälacrosse toimii pääosin samalla periaatteella kuin kenttälacrosse, jossa joukkueet muodostuvat joko mies- tai naispelaajista. Sisälacrossessa joukkueeseen kuuluu viisi kenttäpelaajaa ja maalivahti. Ottelut pelataan jääkiekkokaukaloa muistuttavalla kentällä, joka on kenttälacrossea pienempi, yleensä noin 55 metriä pitkä ja 27 metriä leveä. Perinteinen, amerikkalaisten sääntöjen mukaan pelattu sisälacrosseottelu sisältää jääkiekon tapaan kolme 20 minuutin erää. Jos ottelu päättyy tasatilanteeseen varsinaisen peliajan jälkeen, pelataan jatkoaika.

Intercrosse on suosittu kilpailulaji Kanadassa ja Euroopassa, erityisesti Tšekissä. Se on kenttälacrossea kevyempi versio ja soveltuu siten hyvin koululiikuntatunneille. Intercrossekenttä on noin 20 metriä leveä ja 40 metriä pitkä. Intercrossessa joukkueet muodostuvat viidestä pelaajasta, eikä fyysinen kehokontakti ole sallittua. Intercrossea voidaan kutsua myös pehmeämailaiseksi lacrosseksi, sillä intercrossemaila on valmistettu kokonaan muovista, ja myös intercrossepallo on normaalia kenttälacrossepalloa pehmeämpi. Maailmalta löytyy muitakin urheilulajeja, jotka muistuttavat jossain määrin lacrossea, esimerkiksi FastScoop -peli, josta kerrotaan lisää omassa artikkelissaan.

Lacrossen säännöt lyhyesti

Lacrossessa tavoite on yksinkertainen; tarkoituksena on laukoa pallo vastajoukkueen maaliin, ja luonnollisesti eniten maaleja tehnyt joukkue voittaa pelin. Peli alkaa jääkiekon tapaan niin sanotusta kasvot vastakkain tilanteesta, jossa kaksi pelaajaa asettavat mailansa pallon vastakkaisille puolille. Vihellyksen jälkeen pelaajat pyrkivät nappaamaan pallon ja syöttämään sen joukkuetovereillensa. Paitsiosääntöjen mukaan hyökkäysalueella saa olla vain tietty määrä pelaajia, tosin tämä riippuu siitä, mistä lajin versiosta on kyse. Esimerkiksi miesten kenttälacrossessa on kuusi hyökkääjää vastaan kuusi puolustavaa pelaajaa ja maalivahti.

Jos pallo laukaistaan kentän rajojen ulkopuolelle, rangaistus annetaan joukkueelle, joka koski palloon viimeisenä. Poikkeuksena on tilanne, jossa pallo laukaistaan kohti maalia. Jos pallo laukaistaan maalin ohi, ja se menee yli rajojen, rangaistuksen saa pelaaja, joka oli lähimpänä palloa, silloin kun se ylitti rajan. Ottelun aikana joukkueet voivat korvata pelaajia, jos he ovat vaihtoaition kohdalla sijaitsevan, merkityn alueen sisällä. Tätä kutsutaan myös lennosta vaihtamiseksi. Rangaistuksen ja maalin jälkeen pelaajia voidaan vaihtaa vapaasti, ilman merkityllä alueella käyntiä.

Lacrosse-turnaukset

Kansainvälinen lacrosseliitto järjestää kenttälacrossen maailmanmestaruuskilpailuja joka neljäs vuosi. Näihin kilpailuihin voivat osallistua kaikki kansainväliseen lacrosseliittoon kuuluvat jäsenmaat. Maailmanmestaruuskilpailujen lisäksi kenttälacrosse on ollut mukana myös World Games -kilpailuissa, jotka järjestetään myöskin neljän vuoden välein. Euroopassa on vuosittain muutamia, Euroopan lacrosse-liiton isännöimiä lacrossekilpailuja, joihin osallistuu useita joukkueita eri Euroopan maista. Liitto isännöi myös vuosittain Euroopan suurimman sisälacrosseturnauksen Prahassa. Kenttälacrosse oli aikoinaan mukana myös kesäolympialaisissa kaksi kertaa, ja aiheesta kerrotaan lisää omassa artikkelissaan.

Miksi harrastaa lacrossea?

Lacrosse on vauhdikas liikuntalaji, joka sopii erityisesti kesäharrastukseksi. Muista pallopeleistä poiketen lacrossessa palloa kuljetetaan ilmassa, jonka vuoksi se kehittää kunnon lisäksi myös koordinaatiokykyä. Lacrosse on nykymaailmassa verrattain uusi urheilulaji etenkin Suomessa, mutta sen tekee erityisen mielenkiintoiseksi lajin satoja vuosia vanha historia. Lacrossessa painottuu myös joukkuehenki, joka tekee harrastamisesta ja kilpailemisesta entistä kiehtovampaa. Lacrossen suosio on vuosien varrella noussut nopeasti, joten todennäköisyys siihen, että lacrossesta muodostuisi yksi suosituimmista urheilulajeista, ei ole ollenkaan mahdoton.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *