Yhä useampi valitsee lacrossen harrastukseksi – miksi?

Alkujaan lacrossea pelattiin intiaaniheimojen keskuudessa, joille laji oli erittäin merkittävä uskonnollisesti. Vaikka lacrosse on ollut 1500-luvulta lähtien olemassa, sen nykyisen muodon katsotaan syntyneen 1950-luvun jälkeen. Yhdysvalloissa kouluvuosien 2008–09 ja 2012–13 aikana osallistuminen yläasteen lacrosse-joukkueisiin kasvoi 77 000 pelaajaan verran. Mistä voidaan sitten vetää johtopäätös, että laji on maailmalla vahvassa kasvussa? Suomessa lacrossea alettiin pelata vasta vuoden 2001 kesällä, jonka jälkeen laji on nostanut suosiotaan, mutta ei ole vielä tavoittanut asemaansa yleisenä lajina kuten Yhdysvalloissa.

Syy, miksi suosio on noussut varsinkin nuorten ja lasten keskuudessa, on pelin vauhdikkuus. Lacrossea kutsutaankin termillä “The fastest game on two feet “. Toinen tekijä, joka vetoaa lapsiin ja nuoriin, on lacrossen erikoisuus. Sitä ei luokitella vielä valtavirtapeliksi. Lacrosse on virkistävää vaihtelua ainaisen pesäpallon, jalkapallon tai koripallon sijaan.

Mitä useampi lapsi tai nuori valitsee lacrossen harrastuksekseen, sen nopeammin peli leviää kesäleirien ja uusien joukkueiden myötä. Monista nuorina harrastaneista tulee tulevaisuuden faneja, mikä osaltaan edistää lajin kasvua.

Monipuolinen ja helposti pelattava laji

Toinen syy miksi Lacrosse on nostanut suosiotaan nopeasti, on se, että kuka tahansa voi pelata sitä. Laji sopii lasten ja nuorten lisäksi luonnollisesti aikuisille, ja sitä pelaavat sekä miehet että naiset. Naisille on jopa oma lacrossen World Cup. Lacrossen harrastaminen ei sulje muita lajeja pois, ja esimerkiksi eräät jääkiekkoilijat pelaavat sitä. NHL-liigan ollessa lakossa Gary Roberts ja Brendan Shanahan pelasivat lacrossea jääkiekon sijaan vuosina 2004–2005. Lacrossea on pelannut jopa entinen presidenttiehdokas sekä eräät julkkikset.

Monipuolisen pelaajakunnan lisäksi peli itsessään on monipuolinen, joka vetää harrastajia puoleensa. Helsinki Chiefsin pelaaja ja valmentaja Pentti Pekkonen kuvailee lacrossea joukkuelajiksi, jossa on fyysisyyttä ja kontaktia, mutta toisaalta tarvitaan myös luovaa pelisilmää sekä tekniikkaa. Lacrossen on sanottu olevan jääkiekon, koripallon ja jalkapallon yhdistelmä. Sen säännöissä on myös eräs huomiota herättävä seikka, joka poikkeaa monistaa muista lajeista: taklaus on sallittua. Tietyissä tilanteissa jopa pallottoman pelaajan saa taklata. Tämä ei tee kuitenkaan pelistä mitenkään poikkeuksellisen väkivaltaista.

Lacrosse maailmalla

Lacrossea pelataan 25 maassa, mutta se ei suinkaan ole samanlaista joka puolella. Pelin kulttuuri vaihtelee riippuen siitä, missä maassa sitä pelataan. Joissain maissa on erilaisin keinoin pyritty luomaan pelin katsojakunnalle yhteisöllistä tunneta, esimerkiksi Prahassa. Myös eri maakuntien välillä on huomattavia eroja. Jokaisella on oma uniikki brändinsä, joka tekee juuri sen maakunnan ihmisille lacrossesta niin rakastettavan lajin. Joissain paikoissa lacrosse-ottelun tunnelma voi olla erittäin kepeä ja iloinen, kun taas toisaalla se saattaa olla barbaarisen raaka.

Lacrosse on Kanadassa virallinen kesäurheilulaji. Tämän lisäksi lajin tärkeydestä Kanadassa kertoo se, että kolme kanadalaista joukkuetta pelaa ammattilaissarjassa, The National Lacrosse Leaguessa, yhdysvaltalaisten joukkueiden lisäksi. The National Lacrosse League on maailman ainoa haavipallosarja. Vuonna 2008 perustettu FIL eli kansainvälinen lacrosse-liitto on kansainvälisen haavipallon eli lacrossen kattojärjestö. Sekä miesten että naisten haavipallojärjestöt ovat sen perustajia. FIL järjestää lajin maailmanmestaruuskilpailut miesten ja naisten lacrossessa. Kaikenlaiset järjestöt ja joukkueet mahdollistavat lajin kasvua ja ylläpitoa.

Mielenkiintoista katsottavaa

Lacrosse on täynnä kontakteja ja liikettä pelin alusta loppuun. Maallikon silmiin peli voi näyttää kovinkin hurjalta, sillä pelaajien suojavarusteet ovat maltillisemmat, kuin esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa. Kuten edellä mainittiin, lacrosse on yhdistelmä monia eri lajeja. Siinä on piirteitä muun muassa koripallosta, jalkapallosta ja osaltaan myös tiettyjä piirteitä jääkiekosta. Lisäksi lacrossen strategiat ovat myös sekoitus useista eri urheilulajeista. Juuri liike ja vauhti sekä useista lajeista sekoitetut taktiikat tekevät lajista mielenkiintoisen katsottavan.

Katsojia viehättävät tyypillisesti myös maalit, olipa laji mikä tahansa. Lacrossessa niitä tulee normaalisti ottelua kohden paljon. Yhdessä pelissä voi helposti tulla reilut 10 maalia, joten katsomossa riittää taatusti seurattavaa. Usein maalit myös ovat näyttäviä, ja niitä on kuultu kehuttavan jopa eleganteiksi. Se, että lajilla on katsojia, on luonnollisesti tärkeä asia. Suurella katsojamäärällä yhä useampi tulee lajista tietoiseksi, ja se saa näkyvyyttä. Suuri näkyvyys puolestaan tuo enemmän rahaa sponsoreiden ja katsojien muodossa.

Lacrosse nostaa profiiliaan myös Suomessa

Suomessa lacrossea on pelattu SM-tasolla jo vuodesta 2005 lähtien. Laji oli pitkään ainoastaan pienen joukon tiedossa, mutta on viimevuosina saanut yhä enemmän ja enemmän näkyvyyttä. Samalla laji on myös laajentunut uusiin kaupunkeihin, ja nykyään toimintaa on jo laajasti ympäri Suomea. Nykyään lacrossella on Suomessa vahva jalansija, joskaan sitä ei vielä luokitella valtavirtalajiksi. Tulevaisuus kuitenkin näyttää hyvältä, ja maajoukkueen hyvä menestys kansainvälisissä otteluissa voi hyvin nostaa lacrossen profiilia kansallisella tasolla.

Yhdysvallat näyttää tietä

Monet kansainväliset tutkimukset esittävät, että Lacrossen suosio saattaa nousta niin, että se voidaan luokitella jopa valtavirtalajiksi. Tällä hetkellä suosituin peli USA:ssa on baseball. Lacrossesta ei ole vielä toistaiseksi ollut baseballin syrjäyttäjäksi. Mistään pienestä lajista ei kuitenkaan voida enää puhua. Erään tutkimuksen mukaan Lacrosse on yksi nopeinten kasvavista lajeista Yhdysvalloissa. Yli 850 000 aktiivista harrastajaa on luomassa lacrosselle täysin uudenlaista lajikulttuuria ja nostamassa sitä askel askeleelta yhä suositummaksi urheilulajiksi Yhdysvalloissa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *